Wiadomo, że nikt nie lubi psujących się sprzętów, ale jest kilka zasad, które pozwolą na długi i bezpieczny okres eksploatacji urządzenia chłodzącego:
- regularne mycie i rozmrażanie lodówki – jeżeli nie mamy w domu lodówki “no frost”, która nie mrozi, konieczne jest regularne (przynajmniej raz na pół roku) rozmrażanie. Zapobiegnie to usterkom, brzydkiemu zapachowi oraz zwiększonego zapotrzebowania na prąd)
- nie wolno wkładać do lodówki gorących garnków, ani obmywać ścian wrzątkiem, czy podgrzewać suszarką przy rozmrażaniu
- nie wolno skrobać ścian z lodu ani odrywać przymarzniętych produktów
- lodówkę można wymyć przy pomocy profesjonalnego środka do tego celu, wody z octem lub wody z rozpuszczonym płynem do mycia naczyń
- aby utrzymać przyjemny zapach w środku urządzenia, można włożyć do środka na spodeczku skórkę z cytryny, fusy z kawy, kawałek jabłka lub trochę sody oczyszczonej.