Wiadomo, że nikt nie lubi psujących się sprzętów. Stosuj się do tych zasad, a Twój sprzęt będzie Ci długo służył.
- Regularnie myj i rozmrażaj lodówkę.
- Nie wkładaj do lodówki gorących garnków, oraz nie obmywaj ścian wrzątkiem.
- Jeżeli chłodziarka jest pokryta lodem, pod żadnym pozorem nie usuwaj lodu ostrym narzędziem, oraz nie odrywaj zamarzniętych produktów znajdujących się w urządzeniu.
- Myj lodówkę przy użyciu profesjonalnego środka, możesz wykorzystać wodę z octem i dodaj odrobinę płynu do naczyń.
- Aby zniwelować nieprzyjemne zapachy, wydzielające się z lodówki włóż do środka na spodeczku skórkę z cytryny, fusy z kawy, kawałek jabłka.
Jak bezpiecznie umyć lodówkę?
- Wyłącz chłodziarkę.
- Opróżnij zawartość lodówki, następnie wyczyść wszystkie produkty, które masz zamiar ponownie umieścić w lodówce.
- Zdemontuj wszystkie ruchome elementy ( Półki, szuflady itd.)
- Przystąp do dokładnego czyszczenia elementów ruchomych oraz wnętrza chłodziarki, zwróć szczególną uwagę na zakamarki, w których często pozostają resztki pożywienia.
- Wytrzyj dokładnie wszystkie elementy suchą ściereczką.
- Nie zapomnij o umyciu zewnętrznej części urządzenia, łącznie z uszczelką.
- Po osuszeniu wcześniej umytych elementów, zamontuj je w lodówce, oraz powkładaj z powrotem produkty spożywcze.